1st time nak post entry recipe ni.. haha..
seingat saya, last sekali buat 8 tahun yang lalu kot..haha.. masa tu takda la canggih2 macam sekarang, nak resepi kena salin2 dari tv takpun mintak radio.. skarang dah ada mr.google, tyep saja... haha..
1st time buat..jadi..tu yang sangat seronok tu...TAPI.....
akibat terletak kek tu kat tempat beku..maka kek yang dibuat tu pun membeku macam ais ketul... keras kong..
nak potong sampai terangkat2... kahkahkah.. saya pasti adik2 saya akan ingat kenangan ni... sebabnya sampai tercabut pemegang pisau mak saya... haha..nasib tak patah
bila saya cakap nak buat lagi resepi ni, semua orang kat dalam rumah tu geleng kepala menandakan tak berani nak ambik risiko.. hahah..lawak betul la..
Itu cerita dulu, skarang saya sudah reti dah..haha takkan saya letak lagi kat tempat beku tu..2 hari cuti saya gunakan sepenuhnya untuk membuat kek ni.. tapi tak la sampai 2 hari..buat tak sampai sejam pun..
ok kat sini saya nak share resepi kek batik yang saya google + adun sendiri ikut bahan yang ada saja.. tak ada sukatan, main letak2 saja..
Ingredients :
- 250g@satu peket biskut marie (dipatahkan 2 atau 3)
- 1/2 butter
- 1 tin susu pekat (saya guna 3/4tin saja)
- 1 biji telur
- 200g@satu peket milo
- air ikut keperluan
ni ja bahan2 yang ada, setengah orang letak sebuk koko sebagai tambahan
- Kesemua bahan 2 - 6 dimasukkn kedlm periuk - masak dengan api yg perlahan sehingga sebati dan sedikit pekat.. (lebih kurang 10-15min)
- Masukkan biskut kedalam periuk dan gaulkan sehingga sekata.
- Masukkan adunan kedlm loyang / bekas / tuppware (letak aluminium foil supaya senang nak potong )
- Simpan didalam peti sejuk 1 - 2 jam.
- Keluarkan dari loyang & potong.. SIAP ..dah boleh dimakan.
sangat mudah nak buat..sebab saya pun bukan seorang yang pandai buat kek2 ni.. tapi ni pun kategori kek..kita ok la kan dapat buat kek..haha
kek batik biskut marie
ishk3.. pengalaman ngeri apabila kena paksa makan kek batik "sedap" hasil air tangan kakak tercinta.. ngeri2.. haha
ReplyDelete